Meistä sanottua

Sairastuin työuupmukseen vuosituhannen alussa ja jouduin olemaan pitkään sairaslomalla. Työnantajani ei ymmärtänyt tilannettani, vaan jouduin lopettamaan työt jokseenkin pian palattuani työelämään sairaslomalta. Sain kuitenkin hyvin paljon tukea vanhemmiltani arjessa ja mielenterveyttäni hoidettiin psykiatrian poliklinikalla.

Vuodet kuluivat ja vanhempieni terveydentilassa tapahtui odottamattomia asioita. Tällöin psykiatrian poliklinikan sairaanhoitajan kanssa päädyimme hakemaan ulkopuolista apua. Päädyimme siihen, että kävisimme tutustumassa Entitakseen. Aloin saada Entitaksen kautta apua arjessa pärjäämiseen mm. pyykinpesu mahdollisuus oli tarpeen sekä ruokailu mahdollisuus ja unohtamatta kotikäyntejä.

Entitaksen myötä tapahtui silloin oikea elämäntapamuutos ja sain jopa uusia kavereita. Aikaisemmin kotona turhauduin ja katselin vain televisiota lähes vuorokauden ympäri. Videopelit veivät myös suurimman osan ajastani ja sosiaaliset kontaktini jäivät ainoastaan jokseenkin virtuaaliselle tasolle. Entitaksen kautta tulee nähtyä päivittäin ihmisiä sekä muita asiakkaita ja koen oikeat sosiaaliset kontaktit todella tärkeiksi elämässäni nykyisin. Minulle on muodostunut sosiaalinen- ja tukiverkosto Entitaksen kautta. Entitas on tukenani kaikkien sairauksieni kanssa ja lääkehuolto toimii paremmin, kun se on Entitaksen hoidossa eikä itselläni. Lääkärin hoitosuhteen siirtäminen
psykiatrian poliklinikalta Entitakseen oli mutkaton prosessi. Entitaksen lääkäriin saa yhteyden henkilökunnan kautta nopeasti sekä reseptien uusinta käy erittäin nopeasti.

Talolla järjestetään myös monia ryhmiä, mutta mielestäni “Miesten ryhmä” on se minun juttuni. Olen ollut muutaman kerran Entitaksen kautta järjestettävillä ulkomaanmatkoilla. On hienoa, että saa mahdollisuuden kokea jotain uutta turvallisesti ryhmässä. Henkilökunta Entitaksessa on aina ollut ystävällistä ottanut asiakaan huomioon tilanteessa kuin tilanteessa. Yhteisö on ollut toimiva sekä hyvin järjestetty asiakkaan kannalta.

– Mies, 44


Olen ollut Entitaksen asiakkaana kolme vuotta. Tämä tuettu asumismuoto takaa, etten jää yksin asioideni ja hankalien olojen kanssa, hoitajilla on aina aikaa kuunnella ja auttaa. Yhteisöstä on tullu toinen perhe minulle, on niin helppoa tulla yhteisiin tiloihin silloin, kun siltä tuntuu. Saa olla rauhassa tai saa jutella, ihan mikä itsestä tuntuu parhaalta. Pari tosiystävääkin on löytynyt.

Ryhmät ja työtoiminta tuovat mielekästä ja mieluista sisältöä päiviin. Yhteisistä asioista sovitaan yhdessä yhteisöpalavereissa; täällä saa todella vaikuttaa omaan arkeensa. Sosiaalityöntekijään ja lääkäriin saa nopeasti ja helposti yhteyden täältä. Kyllä Entitaksessa asuminen on pelastanut henkeni useamman kerran, ja lisäksi tuonut ihan hirveästi iloa arkeen sekä tunteen siitä, että joku välittää ja on lähellä aina kun on tarvis.

– Nainen, 33


Entitaksen asiakkaana on ollut tosi hyvä olla, sillä muuten olisin tosi paljon yksin kotona vaan, nyt on mahdollisuus mennä aina Entitas-talolle. Talolla olen tutustunut muihinkin asiakkaisiin sekä hoitajiin ja kaikkien kanssa tulee hyvin juttuun. Entitaksen asiakkuus on tehnyt aikamoisen muutoksen elämääni, päivissä on sisältöä ihan eri tavalla enkä jää vain yksin kotiin. Myös ryhmätoimintaa on paljon tarjolla, mutta haen vielä sitä ”omaa ryhmääni”. Rentoutusryhmässä olen toisinaan käynyt ja siitä olen pitänyt.

Yksineläjälle myös ruokailut ovat ensisijaisia, sillä itselleen ei tule kokkailtua kotona. Lisäksi ruoat ovat tosi hyviä ja hinta niissä on kohdillaan. Tykkään siitä, että ei käytetä eineksiä vaan ruoka tehdään talolla ja toiveruokiakin saa välillä. Myös lääkäri, joka käy talolla on tosi hyvä palvelu, sillä monille on tärkeää, että lääkäri on siinä talolla eikä sairaalassa. Paljon on myös opiskelijoita mukana toiminnassa ja se tuo mukavaa vaihtelua arkeen, itseäni ainakin uudet kasvot piristävät aina arjessa.

– Mies, 38


Olen ollut Entitaksen asiakkaana nyt 7 vuotta. Asun Entitaksen läheisyydessä, joten minun on helppo lähteä päivittäin talolle katsomaan ystäviä ja tuttuja. Käyn usein talolla syömässä, sillä ruokailut ovat edullisia ja hyviä, enkä kykenisi pienillä tuloillani ostamaan sitä kaikkea monipuolista ruokaa, jota Entitaksessa on tarjolla. Minulle ruokailut ovat erityisen tärkeitä myös siksi, etten sairauteni vuoksi pysty itse ruokaa kovin helposti tekemään ja lisäksi ne tuovat mielekästä tekemistä päiviini, kun saan viettää aikaa muiden kanssa.

Käyn useissa erilaisissa Entitaksen järjestämissä ryhmissä, kuten pop-ryhmässä, naisten ryhmässä, taideryhmässä sekä suljetussa keskusteluryhmässä ”inkkareissa.” Lisäksi olen kuvittanut kirjallisuusryhmän tuotoksia. Työtoimintaan osallistun kaksi kertaa viikossa. Työtoiminta vahvistaa osallisuuden ja osaamisen tunnetta ja tuo onnistumisen tunteita työnteosta, vaikka olen eläkkeellä. Sitä kautta pääsemme yhdessä tekemään ja kokemaan asioita ja saamme siitä pientä korvaustakin vielä. Kotikäynneillä hoidamme yhdessä kauppa-asioita, apteekkireissuja ja juttelemme mieltä painavista asioista. Omahoitajalle voi laittaa viestiä mieltä painavista asioista kotikäyntien ulkopuolellakin. Myös omahoitajapäivä järjestetään kerran vuodessa, jolloin asiakas saa itse valita miten päivää vietetään. Olemme käyneet mm. oopperassa ja konserteissa.

Kesällä odotan aina silloin järjestettävää ”kesäleiriä”, sinne on pakko päästä! Kesäisin olen osallistunut myös Entitaksen järjestämille ulkomaanmatkoille esim. Hollantiin, Itävaltaan, Romaniaan jne. Tänä vuonna olemme lähdössä Kroatiaan.
Arvostan myös talolla järjestettävää lääkärin vastaanottoa, se tuntuu tutulta ja turvalliselta.

Entitas antaa hyvän tuen ympärivuorokautisesti ja paikan minne tulla aamuisin ja missä viettää aikaa. Minulle Entitas antaa turvaa ja suojaa sekä paikan olla ”mielenterveys-ihmisenä”, kuntoutujasta en enää puhu. Täällä voin olla se, joka olen ja puhua vapaasti asioista niinkuin ne ovat ilman leimaantumisen pelkoa. Täällä on hyvä olla.

– Nainen, 42


Ajankohtaista